7194 SAYILI KANUN İLE BAZI KANUNLARDA VE 375 SAYILI KHK’DA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI

7194 SAYILI KANUN İLE BAZI KANUNLARDA VE 375 SAYILI KHK’DA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA 7 ARALIK 2019 TARİHLİ 30971 SAYILI RESMİ GAZATE DE YAYIMLANMIŞTIR. ANILAN KANUN İLE GETİRİLEN YENİ VERGİLER VE DİĞER DÜZENLEMELER;

7194 SAYILI KANUN İLE BAZI KANUNLARDA VE 375 SAYILI KHK’DA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA 7 ARALIK 2019 TARİHLİ 30971 SAYILI RESMİ GAZATEDE YAYIMLANMIŞTIR. ANILAN KANUN İLE GETİRİLEN YENİ VERGİLER VE DİĞER DÜZENLEMELER;

1.      VERGİ MÜKELLEFİ OLANLARA DÜZENLENEN VE VERGİLER DAHİL TOPLAM TUTARI 5.000 TL. VE ÜZERİNDE OLAN FATURALAR İLE VERGİ MÜKELLEFİ OLMAYANLARA DÜZENENLENEN VE VERGİLER DAHİLTOPLAM TUTARI 30.000 TL. VE ÜZERİNDE OLAN FATURALARIN 01. OCAK 2020 TARİHİNDEN İTİBAREN GELİRİDARESİ BAŞKANLIĞI (GİB) TARAFINDAN SUNULACAK OLAN E – BELGE PORTALI ÜZERİNDEN DÜZENLENMESİ ZORUNLUDUR. AYNI GÜN İÇİNDE AYNI KİŞİYE KESİLEN FATURALAR TEK FATURA OLARAK DEĞERLENDİRİLECEKTİR. AYNI GÜN İÇİNDE DÜZENLENMEYEN FATURALARIN TOPLAM TUTARI YUKARIDA BELİRTİLEN AŞSA DAHİ E-ARŞİV FATURA KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMEYECEKTİR. E ARŞİVFATURA SİSTEMİNDEN FATURA KESMEK İSTEMEYEN VERGİ MÜKELLEFLERİ KENDİ İŞYERLERİNDE BİLGİSAYARLARDAN FATURA KESİLEBİLECEK MUHASEBECİ KENDİ KENDİ OFİSİNDE FATURA KESEMEYECEKTİR.

BASİT USUL MÜKELLEFİ ÜYELERİMİZ GÜNLÜK 5.000 TL. FATURA LİMİTİNİ GEÇMEYİNİZ AKSİ TAKDİRDE E FATURA KULLANMAK ZORUNDA KALABİLİRSİNİZ.

2.      MUHTASAR VE SGK BİRLEŞTİRLMİŞTİR 1OCAK 2020 TARİHİNDEN İTİBAREN GEÇERLİ OLACAKTIR.

3.      ŞEHİR İÇİ YOLCU TAŞIMACILIĞI FAALİYETİNDE BULUNAN VE BU FAALİYETLERİNDEN KAYNAKLANAN HASILATLAR’ININ TAMAMINI ELEKTRONİK ÜCRET TOPLAMA SİSTEMLERİ ARACILIĞIYLA ELDE EDENLER HÂSILAT ESASLI KAZANÇ TESPİTİ UĞGULAMASINDA BAĞLI OLDUKLARI VERGİ DAİRESİNE BAŞVURU YAPARAK YARARLANABİLİRLER.

4.      7194 SAYILI KANUNLA PERSONEL TAŞIMA HİZMETİNİN FİLEN VERİLMEDİĞİ, BUNUN YERİNE TOPLU TAŞIMA KARTI, BİLETİ VEYA BU AMAÇLA KULLANILAN FARKLI ÖDEME SİSTEMLERİNİN KULLANILDIĞI DURUMLARDA GÜNLÜK 10 TL. NİN ÜZERİNDEKİ HARCAMALAR ÜCRET OLARAK GELİR VERGİSİNE TABİ TUTULACAKTIR

5.      FAALİYETİ BİNEK BİNEK OTOMOBİLLERİN KİRALANMASI VEYA ÇEŞİTLİ ŞEKİLLERDE OLANLARIN GÖSTERMİŞ OLDUKLARI GİDERLERE 01 OCAK 2020 TARİHİNDEN İTİBAREN KISITLAMA GETİRİLMİŞTİR.

6.      DİJİTAL ORTAMDA TÜRKİYE’DE ELDE ETTİKLERİ HÂSILATI 20 MİLYON TÜRK LİRASINDAN VE DÜNYA GENELİNDE ELDE ETTİKLERİ HÂSILATI 750 MİLYON EURO’DAN FAZLA OLAN DİJİTAL HİZMETSAĞLAYICILAR DİJİTAL HİZMET VERGİSİNİN MÜKELLEFİDİR.

7.      KONAKLAMA VERGİSİ 01 NİSAN 2020 TARİHİNDE YÜRÜRLÜĞE GİRECEK OLUP, UYGULAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞINCA ÇIKARILACAK OLAN GENEL TEBLİĞ İLE AÇIKLANACAKTIR.

8.      7194 SAYILI KANUNLŞA GELİR VERGİSİ TARİFESİ DEĞİŞTİRİLMİŞ 4 DİLİMDEN OLUŞAN TARİFEYE 5’İNCİ DİLİM EKLENMİŞTİR.

9.      7194 SAYILI KANUNLA GETİRİLEN EMLAK VERGİSİ KANUNUNA EKLENEN VERGİ DEĞERİ VEYA TAPU KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜNCE BELİRLENEN 5.000.000 TÜRK LİRASI VE ÜZERİNDE OLAN KONUTLAR DEĞERLİ KONUT VERGİSİNE TABİDİR

10.   2 KASIM 2019 TARİHLİ 30936 SAYILI RESMİ GAZATEDE YAYIMLANMIŞ KANUNUN 6’INCI MADDESİ İLE TURİZM SEKTÖRÜNDE FAALİŞYETTE BULUNAN İŞLETMELERE TURİZM PAYI BEYANNEMESİ VERME BELİRLİ BİR ORANDA TURİZM PAYI BEYANNAMESİ VERME VE BELİRLİ BİR ORANDA TURİZM PAYI ÖDENMESİ YÜKÜMLÜĞÜ GETİRLMİŞLTİR.

11.    1 OCAK 2020 TARİHİ İTİBARİ İLE VERGİ TAHSİLİNE YETKİLİ BANKALAR; ZİRAAT BANKASI, HALK BANKASI, VAKIF BANKASI, VAKIF KATILIM BANKASI, TÜRKİYE EMLAK KATILIM BANKASI VE P.T.T DEN YAPILABİLECEKTİR.

1. DOSYAYI İNDİR