Esnaf Ve Sanatkârlarımıza Hazine Destekli Yeni Sıfır Faizli Kredi Destekleri Başlatıldı.

16.12.2015 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile esnaf ve sanatkârlara iki yeni sıfır faizli kredi imkânı getirilmiştir.

Bu kredilerden birincisi kapsamında, esnaf ve sanatkarlar; makine, ekipman ve demirbaş alımları, işyeri modernizasyonu veya hammadde ve döner sermaye ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla30.000 TL’ye kadar %100 faiz indirimli kredi kullanabileceklerdir.

Diğer yeni kredi imkânı sayesinde ise Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından sağlanan hibe ve faizsiz kredi desteğinden yararlananlar hariç olmak üzere; KOSGEB Girişimcilik Destek Programını bitiren, başvuru tarihinde 30 yaşını tamamlamamış olan genç girişimci esnaf ve sanatkârlar KOSGEB tarafından onaylanan projelerini Banka’ya sunmaları durumunda 100.000 TL’ye kadar % 100 faiz indirimli kredi kullanabileceklerdir.

2015 yılında başlayan ustalık belgesi sahibi girişimci esnaflar ile kaybolmaya yüz tutmuş meslek kollarında faaliyet gösteren esnaf ve sanatkârlara %100 faiz indirimli kredi imkânı da 2016 yılında devam edecektir.

Ayrıca tüm esnaf ve sanatkârlar mevcut durumda var olan %50 faiz indirimli kredi imkânından 2016 yılında da faydalanmaya devam edeceklerdir.

Söz konusu kredilerden faydalanmak için esnaf ve sanatkârlar Halkbank şubelerine doğrudan başvuru yapılabilecekleri gibi, Esnaf ve Sanatkâr Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla da başvuru yapabileceklerdir.

Türkiye Halk Bankası Anonim Şirketince Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri (ESKKK) kefaletiyle veya doğrudan esnaf ve sanatkarlara kullandırılmış olup bakiyesi 2016 yılına devreden krediler ile, 1/1/2016 – 31/12/2016 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) bankacılık usul ve esasları çerçevesinde Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliğine (TESKOMB) bağlı bölge birliklerine ortak olan ESKKK kefaletiyle veya ESKKK kefaleti olmaksızın T.Halk Bankasınca doğrudan esnaf ve sanatkârlara kullandırılan kredilere ilişkin 2015/8297 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı 16/12/2015 tarihli ve29564 sayılı ResmiGazetede yayımlanmıştır.

Söz konusu Karara göre;

1.     2016 yılında kullandırılacak krediler ile önceki yıllarda kullandırılan kredilerden bakiyesi 2016 yılına devreden kredilere, ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkralar kapsamında kullandırılan krediler hariç olmak üzere % 50 faiz indirim oranı uygulanır.

2.     31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 9 uncu maddesinde belirtilen geleneksel, kültürel, sanatsal değeri olan kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında (el dokuma işleri, bakır işlemeciliği, çini ve çömlek yapımı, sedef kakma ve ahşap oyma işleri, kaşıkçılık, bastonculuk, semercilik, yazmacılık, yorgancılık, keçecilik, lüle ve oltu taşı işçiliği, çarıkçılık, yemenicilik, oyacılık ve bu işlere benzerlik gösterdikleri Maliye Bakanlığınca kabul edilen) faaliyet gösteren ve "Esnaf Vergi Muafiyet Belgesi” sahibi esnaf ve sanatkarlara bu Karar kapsamında 2016 yılında kullandırılacak krediler ile önceki yılda bu kapsamda kullandırılan kredilerden bakiyesi 2016 yılına devreden krediler için % 100 faiz indirim oranı uygulanacaktır.

3.     5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında kredi başvuru tarihi itibarıyla en az 3 yıllık ustalık belgesine sahip olan ve ustalık belgesi ile ilgili meslek kolunda son 1 yıl içinde kendi adına işletme kurduğunu belgeleyen girişimci esnaf ve sanatkarlara bu Karar kapsamında 2016 yılında kullandırılacak krediler ile önceki yılda bu kapsamda kullandırılan kredilerden bakiyesi 2016 yılına devreden krediler için  % 100 faiz indirim oranı uygulanacaktır.

1.     Esnaf ve sanatkarların makine, ekipman ve demirbaş alımları, iş yeri modernizasyonu veya hammadde ve döner sermaye ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla 30.000.-TL’ye kadar % 100 faiz indirim oranı uygulanarak kredi kullandırılabilecektir. Bu fıkra kapsamında başvuruda bulunanların kredi kullanım amacını yazılı olarak taahhüt etmeleri zorunludur. Bu imkandan bakiyesi 2016 yılına devreden kredi borcu bulunanlar yararlanamaz.

2.     Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından sağlanan hibe ve faizsiz kredi desteğinden yararlananlar hariç olmak üzere; KOSGEB Girişimcilik Destek Programını bitiren, başvuru tarihinde 30 yaşını tamamlamamış olan genç girişimci esnaf ve sanatkarlara KOSGEB tarafından onaylanan projelerini Bankaya sunmaları durumunda 100.000.-TL’ye kadar % 100 faiz indirim oranı uygulanarak kredi kullandırılabilecektir. Bu imkandan bakiyesi 2016 yılına devreden kredi borcu bulunanlar yararlanamaz.

3.     İkinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkralar kapsamında kredi kullanacak olanların hibe desteğinden yararlanmadıklarına dair KOSGEB’den yazı getirmeleri zorunludur.

Ertelenmiş, taksitlendirilmiş, tasfiye olunacak alacaklar hesabında borcu bulunan veya yeniden yapılandırılmış kredi borcu olup geri ödeme süreci devam eden esnaf ve sanatkarlara,borçlarının tamamı Bankaya ödenmeden bu Karar kapsamında hiçbir şekilde kredi açılmayacaktır.

Bu Karar kapsamında kredi kullandırılacak esnaf ve sanatkarlara, geriye dönük bir yıllık süre dikkate alınarak bir yıllık süre içinde en fazla iki defa faiz indirimli kredi kullandırılabilecektir.

Diğer kamu kurum ve kuruluşlarının faiz ve/veya hibe desteği niteliğindeki desteklerinden faydalanan  esnaf ve sanatkarlara bu Karar kapsamında aynı işletme için aynı konuda faiz indirimli kredi kullandırılmayacaktır.

Ayrıca, 21/01/2015 tarihli ve 2015/7183 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca halen yürürlükte bulunan birinci, ikinci, üçüncü fıkra kapsamındaki krediler 2015/8297 sayılı Bakanlar Kurulu gereğince 1/1/2016 tarihinden itibaren devam edecek olup; dördüncü ve beşinci fıkralar kapsamında yer alan krediler ise 2015/8296 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına göre 16/12/2015 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.