30 MART’TAN SONRA ESNAFI BEKLEYEN TEHLİKE

PRİM BORCU OLANLAR DİKKAT

Nisan ayından çıkması beklenen Torba Yasa ile birlikte, Bağ-Kur prim borcunu ödemeyen esnafı büyük bir şok bekliyor.  Torba Yasanın Meclis’ten geçmesi halinde Bağ-Kur prim borcunu üç ay içinde ödemeyen esnafın hizmetleri ve prim borcu silinecek.

Esnaf gözünü, Nisan ayında yürürlüğe girmesi beklenen Torba Yasa’ya dikti. Bağ-Kur (4/b) kapsamında sigortalı olan ve prim borçları 12 ay ve daha fazla süreyi kapsayanları 30 Mart sonrası büyük bir sürpriz bekliyor. Esnaf, hizmetlerden mahrum kalmamak için borcunun tamamını 3 ay içinde ödemesi gerekiyor. Aksi halde primi 9.000 günden eksik olanlar da, esas hizmetleri silindiği için emekli olamayacak. 3 aylık ödeme süresi tanındıktan sonra, borçların ödenmemesi durumunda sigortalılık süreleri silinecek ve borçlu oldukları dönemler sigortalı olarak artık değerlendirilmeyecek.

SAĞLIK HİZMETİ DE ALAMAYACAK

Borcunu üç ay içinde ödemeyen esnaf emekli olamadığı gibi sağlık hizmetlerinden de yararlanamayacak. Esnaf, çifte standarda maruz kaldığını savunarak, SSK’lılar ve Bağ-Kur’lular arasında ayrım yapıldığını söyledi. SSK’lıların prim borçlarına rağmen, sağlık hizmeti alabildiğine dikkat çeken esnaf, aynı şartların Bağ-Kur’lular için geçerli olmamasına isyan etti. Öte yandan SSK’lılar, Bağ-Kur’ludan farklı olarak sağlık hizmetlerinden ailecek yararlanabiliyor.

Yasasına göre borcu nedeniyle emekli olamayan esnaf daha sonra borcunu ödese dahi Bağ-Kur şartlarından emekli olamıyor Bağ-Kur şartlarına göre emekli olması gereken ancak gerek borç gerekse prim gün sayısı eksikliği nedeniyle emekli olamayanlar, SSK’ya en az 1.260 gün daha prim ödemek şartıyla SSK’dan emekli olacak.

3 aylık ödeme süresi tanındıktan sonra, borçların ödenmemesi durumunda sigortalılık süreleriyle birlikte silinecek ve borçlu oldukları dönemler sigortalı olarak artık değerlendirilmeyecek.

Yeni düzenlemeyle beraber, 2 yıldan fazla prim borcu olan esnafın, emekliliği için kendisine yetecek kadar süreyi borçlanması da mümkün olabilecek. Yani 3 yıllık prim borcu olan bir esnaf, emekliliğine yetmesi durumunda örneğin bu borcun sadece yarısını borçlanabilecek. 24 aydan daha kısa süreli prim borcu olanlar için de halen yürürlükte olan 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Hakkında Yasa uyarınca taksitlendirme yapabilmek mümkün. Yeni düzenleme prim tahsilâtının artırılmasının yanı sıra, borçları nedeniyle sağlık yardımlarından yararlanamayan esnafa yeni bir imkân tanıyor. Borcundan kurtulan serbest meslek sahipleri için sağlıktan yararlanmanın önü böylece açılmış olacak.

1 Mart 2011 tarihinden önce, kişinin hem 4/a hem de 4/b yani hem SSK, hem de Bağ – Kur kapsamında sigortasının olması durumunda önceden başlayan sigorta geçerli oluyordu. Bu kural nedeniyle 4/a sigorta primi ödemiş yüz binlerce esnafın sigortası geçersiz sayılıp 4/b prim borcu oluşuyordu. Oysa şimdi 2 yılı aşan borç nedeniyle 4/b sigorta süreleri silinince geçersiz sayılan 4/a sigortası geçerli hale gelebilecek. 24 aydan fazla Bağ – Kur (4/b) sigorta sürelerinin silinmesi son 7 yıl primlerini de değiştirebileceğinden bazı sigortalılar SSK (4/a) şartlarından da emekli olma hakkını kazanabilecek.

ŞİŞMAN’DAN ESNAF MAĞDUR OLUR UYARISI

Esnafın Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) olan prim borcu 22 milyar lirayı aştığı açıklandı.

SGK yönetiminin bir önlem olarak prim borcu 6 bin lira ve üzerinde olan yaklaşık 1 milyon esnafa ödeme yazısı gönderdiği belirtilmişti.

Torba Yasayı ve Bağ-Kur borcu olanlara yönelik yaptırımları değerlendiren Düzce Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Atilla ŞİŞMAN, şartların kabul edilemez olduğunu vurguladı. Borçlarını ödemekte zorlanan esnafın, sağlık hizmetinden yararlanamayacak olmasını eleştiren Atilla ŞİŞMAN,” Esnaf yine mağdur olan kesim oldu. Borçların yeniden yapılandırması yapılırken, esnafın boğazına sarılmamak gerekiyor. Borçlarını ödemekte zorlanan esnafın sağlık hizmetinden yararlanamamasını hususunun tekrar ele alınmasını istiyoruz.

ŞİŞMAN, emeklilik haklarından da mahrum kalınacak olmasını eleştirdi ve çözüm önerisini şöyle ifade etti:” Vatandaşımız emekli olsun prim borçlarını da emekli aylığından kesilsin. Böylelikle kimse mağdur olmadan çözüm üretilebilir.”

ŞİŞMAN, esnafın yasaya ilişkin endişelerini gerekli kurumlara ilettiklerini de sözlerine ekledi.